Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Raadsvergadering

donderdag 18 september 2025

19:00 - 23:00
Locatie

Raadzaal

Voorzitter
M.L.J Out

Agendapunten

  1. 1
    Opening en mededelingen
  2. 2
    Vaststelling agenda
  3. 3
    Lijst toezeggingen
  4. 4
    Ingekomen stukken
  5. 5
    Vaststellen besluitenlijst
  6. 6
    Vraagrecht raadsleden en inwoners
  7. 7
    Benoeming kinderraad
  8. 9

    Op 17 februari 2022 heeft de gemeenteraad kennis genomen van het uitvoeringsprogramma voor het plan Assen Centraal. Het plan, later omgezet tot het programma Stadskwartier, behelst de binnenstedelijke transformatieopgave met als hoofddoel het leef-, woon- en ondernemersklimaat in Assen een impuls te geven. Het programma behelst, met de Binnenstad en het Havenkwartier, twee van de zes focusgebieden uit de omgevingsvisie.
    Het programma Stadskwartier geeft invulling aan twee subdoelen: (1) het versterken van de centrumfunctie van de binnenstad en (2) het toevoegen van een substantieel aantal woningen binnen bestaand stedelijk gebied. Het versterken van de centrumfunctie doen we door te investeren in het openbaar gebied, een compact aaneengesloten publiekshart en de transformatie van leegstaande (winkel)ruimtes naar andere functies waaronder wonen. Hiermee geeft het programma ook een nadere uitwerking van de eerder door de raad vastgestelde woonvisie en sluit het programma naadloos aan bij de doelstellingen van de Asser Ambitie Agenda.

  9. 10

    In het bestuursakkoord ‘Dichtbij en Daadkrachtig’ (2022-2026) van de gemeente Assen wordt ingezet op een wijkgerichte aanpak. Er is een methodiek voor de wijkaanpak in Assen ontwikkeld, waarbij op een datagedreven en integrale manier wordt gewerkt. De wijkaanpak bestaat uit vier fasen: een wijkbeeld, wijkanalyse, wijkagenda en wijkuitvoeringsplan. Pittelo en Lariks waren de pilotwijken. De besluitvorming van deze wijkaanpakken vond vorig jaar plaats en de uitvoering is nu volop aan de gang. De wijken Noorderpark en Peelo zijn de derde en vierde wijk voor de wijkaanpak. Assen West en Marsdijk zijn de vijfde en zesde wijk, waarvan de wijkaanpakken voor de verkiezingen in maart 2026 afgerond zullen zijn.

  10. 11

    In december 2024 heeft de gemeenteraad gekozen voor scenario 2 ‘versterken van de Baggelhuizerplas’ als voorkeursvariant die verder uitgewerkt moet worden (zie scenariostudie in bijlage 5). De belangrijkste uitgangspunten voor het ontwerp zijn:
    · Meer recreatie bieden aan zowel kinderen, oudere jeugd en volwassenen.
    · De kernkwaliteiten en natuurwaarden van het gebied behouden.
    · Het verbeteren van de waterkwaliteit zodat er in mindere mate overlast ontstaat van
    groene alg in de zomerperiode.
    Daarnaast zijn er door de gemeenteraad aandachtspunten meegegeven (o.a. over sanitair, inclusie). Ook zijn er uit gesprekken met de omgeving een aantal wensen naar voren gekomen die als meekoppelkans gezien kunnen worden (fietsspoelplaats).
    Samengevat zijn in het voorliggend voorlopig ontwerp onderstaande onderdelen opgenomen:
    · Verbetering van de zwemwaterkwaliteit door middel van een helofytenfilter en bezinkput;
    · Zwemsteiger met een diameter van 50 meter inclusief een rolstoeltoegankelijke ‘middenstip’;
    · Hellingbaan en loopsteiger voor mindervaliden richting de zwemsteiger;
    · Nieuwe speeltoestellen op het speeleiland;
    · Uitbreiding fietsparkeerplaatsen;
    · Buitenfitness;
    · Buitendouche;
    · Afspoelplek voor fietsen.

  11. 12

    De gemeente Assen staat op een belangrijk kruispunt in de doorontwikkeling van het sociaal domein. De afgelopen jaren is duidelijk geworden dat de huidige manier van organiseren van hulp en ondersteuning niet langer toekomstbestendig is. We worden geconfronteerd met oplopende kosten, toenemende tekorten aan gekwalificeerd personeel, een groeiende en complexere ondersteuningsvraag en ontevredenheid van inwoners over bureaucratie en versnippering in het aanbod. Dit vraagt om een transformatie van het sociaal domein.
    In oktober 2024 heeft het college daarom zijn voorkeur uitgesproken voor het scenario ‘Organiseren vanuit de samenleving’. Daarbij is aangegeven dat een nadere uitwerking nodig is van de organisatorische, juridische en financiële effecten van deze koers.
    In januari 2025 bent u geïnformeerd over het Rapport ‘Onderzoek regelarme stad Assen: Ondersteuning organiseren vanuit de samenleving’ van BMC (zie bijlage 1).
    In bijgaand rapport ‘Regelarme Stad vertaald in Buurtkracht Assen’ (zie bijlage 2) worden de organisatorische, juridische en financiële effecten van het gekozen scenario uitgewerkt. Het bevat een richtgevend denkmodel, dat nodig is om de effecten goed te kunnen duiden en als basis te gebruiken voor het vervolgtraject.
    Dit raadsvoorstel vraagt om instemming met de voorgestelde denkrichting zoals uitgewerkt in het aanvullend rapport en het college mandaat te geven voor de volgende fase: de voorbereiding van een integrale aanbesteding, het aangaan van duurzame maatschappelijke partnerschappen en het reserveren van de benodigde middelen voor implementatie. Hiermee zetten we een belangrijke stap richting een sociale, zorgzame en toegankelijke stad waarin ondersteuning toekomstbestendig(er) werkt voor en met de inwoner.

  12. 13

    Het college heeft bepaald dat medio 2025 aan de hand van een evaluatie een voorstel wordt gedaan over voortzetting van het Asser Energieloket. Bijgaande notitie Evaluatie en voorstel voortzetting Asser Energieloket bevat de evaluatie van het Asser Energieloket en het voorstel voor voortzetting van het Asser Energieloket. In Assen hebben we de ondersteuning van inwoners bij verduurzaming van de eigen woning uitgewerkt in een Plan van aanpak altijd-goed maatregelen. Dit plan is in 2022 goedgekeurd door de Raad. Hierin hebben we aangegeven welke instrumenten we inzetten om inwoners te ondersteunen bij verduurzaming van de eigen woning. Omdat de instrumenten van het Plan van aanpak altijd-goed maatregelen inmiddels onder de koepel van het Asser Energieloket zijn geplaatst, bevat bijgaande notitie tegelijk een terugblik op wat we tot nu toe onder het Plan van aanpak altijd-goed maatregelen hebben gedaan. We laten in de notitie zien hoe dit heeft bijgedragen aan de doelstellingen van het Programma Energietransitie, het Plan van aanpak altijd-goed maatregelen en van het Asser Energieloket. Op basis van de evaluatie van het Asser Energieloket en de terugblik op de instrumenten van het Plan van aanpak altijd-goed maatregelen doen we een voorstel voor hoe we inwoners in de komende jaren kunnen ondersteunen door voortzetting van het Asser Energieloket in de periode 2026-2029: welke maatregelen willen we voortzetten, in welke vorm willen we dit doen en wat zijn de kosten hiervan.

  13. 14

    Op 18 juli 2024 heeft de raad een motie aangenomen voor het bestrijden van energiearmoede. Deze motie gaf het college de opdracht om een eenvoudige, doeltreffende aanpak te ontwikkelen voor het structureel en duurzaam bestrijden van energiearmoede in Assen, zonder ingewikkelde regelingen of bureaucratische aanvragen, en met lage drempels. En om medio 2025 een plan hiervoor voor te leggen aan de raad. Het Plan bestrijden energiearmoede is de uitwerking van deze motie. We leggen dit plan nu voor, tegelijkertijd met het voorstel voor de evaluatie en de voortzetting van het Asser Energieloket. Dit omdat de uitvoering en toepassing van de instrumenten die in dit plan voorgesteld worden, via het Asser Energieloket lopen. Het Plan bestrijden energiearmoede sluit aan bij de Asser aanpak armoede en schulden, die op hetzelfde moment aan het college en de raad wordt voorgelegd. De aanpak armoede en schulden beschrijft de maatregelen om inwoners die dat nodig hebben, financieel te ondersteunen.

  14. 15

    We vragen het college om de Asser de aanpak armoede en schulden vast te stellen en ter besluitvorming aan te bieden de gemeenteraad. De aanpak bestaat uit bestaande en nieuwe maatregelen om inwoners in een financieel kwetsbare positie te ondersteunen. We stellen met deze aanpak geen grote koerswijzigingen voor. De huidige collegeperiode loopt namelijk ten einde en dat vraagt om terughoudendheid voor ingrijpende aanpassingen. Tegelijkertijd laten we wel zien met welke maatregelen we de lat hoger kunnen leggen als we kiezen voor een hoger ambitieniveau.

  15. 16

    Kloosterveen groeit. Niet alleen in het aantal woningen, maar zeker ook in het aantal inwoners. Dat zal de komende jaren ook zeker het geval zijn. De meeste voorzieningen in de wijk, zoals winkels en scholen zijn erop ingericht om die aanwas op te vangen. Dat geldt niet voor de in de wijk gelegen voetbalclub, FC Assen. Uit het capaciteitsonderzoek dat in 2023 is uitgevoerd bleek al dat de club uit zijn jasje groeit. Het bestuur van FC Assen heeft aangegeven dat het tekort aan capaciteit inmiddels goed voelbaar is, zowel op de velden als daarbuiten. Het wordt steeds lastiger trainingen en wedstrijden goed te plannen en ook is er weinig ruimte voor het parkeren van fietsen en auto’s.

  16. 17

    Per 1 januari 2025 zijn vier nieuwe gemeenten toegetreden tot de gemeenschappelijke regeling Drents Archief: Tynaarlo, Midden-Drenthe, Westerveld en Emmen. De raad dient te besluiten om wel/geen zienswijze in te dienen op deze wijziging en toestemming te geven aan het college voor de uitbreiding van de GR. In de wijzigingsregeling die voorligt is deze toetreding opgenomen. Ook is de regeling op een aantal technische punten aangepast ten opzichte van de concept tekst die in januari 2024 aan de raad voorlag, toen hij besloot over de uitbreiding van de GR met het Waterschap Drents Overijsselse Delta.

  17. 18

    raadsvoorstel volgt

  18. 19

    In juli 2025 hebben de colleges van burgemeester en wethouders van de gemeenten Aa en Hunze, Assen, Borger-Odoorn, Coevorden, De Wolden, Emmen, Hoogeveen, Meppel, Midden-Drenthe, Noordenveld, Tynaarlo en Westerveld besloten de samenwerking ten behoeve van jeugdhulp in Drenthe te formaliseren door middel van een gemeenschappelijke regeling (GR) in de rechtsvorm van een openbaar lichaam (OL). Per 1 januari 2027 wordt er met deze GR een steviger fundament onder deze samenwerking gelegd. Bij het instellen van de gemeenschappelijke regeling heeft de raad de rol om kaders mee te geven over Jeugdhulp. Het college geeft uitvoering aan deze kaders.


    De voorliggende regeling is allereerst een vervolg op het traject ‘Omarm de complexiteit’, waarin is gesignaleerd dat de huidige samenwerking in de jeugdhulp versnipperd, onduidelijk en kwetsbaar georganiseerd is. De bestuurlijke ambitie in Drenthe is sindsdien gericht op het gezamenlijk verbeteren van de toegankelijkheid, kwaliteit en organisatie van jeugdhulp voor kinderen, ouders en professionals.


    De gemeenschappelijk regeling wordt daarnaast opgericht naar aanleiding van het wetsvoorstel ‘Wet verbetering beschikbaarheid jeugdzorg’. Deze wet verplicht gemeenten in de nabije toekomst een gemeenschappelijke regeling op te richten voor de inkoop van specialistische jeugdhulp ten behoeve van jeugdhulp. Ook als dit voorstel de eindstreep niet haalt, blijft de noodzaak om jeugdzorg eenvoudiger en beter te organiseren onverminderd groot. Het betreft een collegeregeling, dus het college stelt de GR Jeugdhulpregio Drenthe formeel vast.

  19. 20

    De wijk Peelo is een zogenaamde “bloemkoolwijk” ontwikkeld in de jaren ’70 en ’80 met voornamelijk grondgebonden woningen. Het centrumgebied is gedateerd. Het is een gebied met potentie voor ontwikkelingen gekoppeld aan de wijkaanpak. Eerdere verkenningen hebben niet geleid tot een aanpak van het verouderde vastgoed in het centrumgebied.
    In het centrumgebied bevinden zich naast de supermarkt en enkele winkels ook een huisartsenpraktijk, een fysiotherapeut en een kerk. Aansluitend op en nabij het winkelcentrum is er gemeentelijk vastgoed. Zo ligt er naast de supermarkt de sporthal Peelo, het wijkcentrum ’t Markehuus en er staan in de nabijheid twee basisscholen, de Scharmhof en de Veldkei. Het gemeentelijk vastgoed in het centrumgebied van Peelo is economisch, technisch en qua duurzaamheid aan het einde van de levensduur. Bovendien geldt vanuit overheidswege dat er voor het gemeentelijk vastgoed duurzaamheidsdoelstellingen gehaald moeten worden.
    Daarnaast is een proces gestart om te komen tot een wijkaanpak. In de (concept) wijkanalyse wordt geconstateerd dat het vernieuwen van het centrumgebied nodig is en dat er meer doorstroommogelijkheden binnen de wijk gewenst zijn. Er is behoefte aan meer levensloopbestendige woningen. Nu doet zich de kans voor om het hele gebied aan te pakken en het gemeentelijk vastgoed daarbij als hefboom gebruiken. In een parallelle aanpak kunnen de analyse van het gemeentelijk vastgoed en het onderzoek naar initiatieven en wensen van derden worden samengebracht in een stedenbouwkundige verkenning naar verschillende kansrijke scenario’s voor het gebied.
    In bijlage 1 is de achtergrondinformatie over het centrumgebied Peelo met de kaart van het plangebied opgenomen.

  20. 21

    In de raadsvergadering van 20 maart jl. hebben diverse partijen de ‘Motie vreemd aan de orde van de dag: Meer inclusieve speelplekken in Assen’ ingediend. Deze motie is aangenomen. De motie vraagt de raad het college opdracht te geven om:
    · De vijf speelplekken die vanuit het BOSS plan in 2025 aangepakt zullen worden, inclusief te maken.
    · Hiervoor een bedrag van €100.000 beschikbaar te stellen vanuit de algemene reserve.
    · Dit in samenspraak met de kinderraad en buurtbewoners uit te voeren.
    · De raad eind 2025 te informeren over de realisatie en het effect van de inclusieve speelplekken.

  21. 22

    Wijkcentrum De MaasStee wordt ingezet als een ontmoetingsruimte voor de wijk. Deze functie wordt door de inwoners van Pittelo als zeer waardevol ervaren. Door de raad is de opdracht in het Wijkuitvoeringsplan Pittelo om De MaasStee door te ontwikkelen tot een volwaardig wijkcentrum voor de wijk van harte ondersteund. Er is echter op dit moment geen sprake van een duurzame beheerssituatie rondom dit wijkcentrum, waardoor de MaasStee als geschikte ontmoetingsruimte voor de wijk onder druk staat.
    Het college heeft op 13 mei 2025 besloten om de koopoptie-overeenkomst met de stichting De MaasStee aan te gaan om het wijkgebouw te kopen voor een bedrag van € 1 en deel te nemen in het bestuur van de stichting.
    Naar aanleiding van het besluit is aan Heyday de opdracht verleend om een advies op te stellen waaraan we nu een vervolg willen geven.
    Parallel aan dit proces lopen er ook gesprekken met het bestuur van de MaasStee over de subsidie. Hierover ontvangt u een separaat voorstel.

  22. 23
    Sluiting