Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Raadsactiviteit (ZAAL 1)

donderdag 4 september 2025

19:00 - 23:00
Locatie

Zaal 1

Voorzitter
J. Booij-Venekamp

Agendapunten

  1. 1
    Opening
  2. 2

    Op 17 februari 2022 heeft de gemeenteraad kennis genomen van het uitvoeringsprogramma voor het plan Assen Centraal. Het plan, later omgezet tot het programma Stadskwartier, behelst de binnenstedelijke transformatieopgave met als hoofddoel het leef-, woon- en ondernemersklimaat in Assen een impuls te geven. Het programma behelst, met de Binnenstad en het Havenkwartier, twee van de zes focusgebieden uit de omgevingsvisie.
    Het programma Stadskwartier geeft invulling aan twee subdoelen: (1) het versterken van de centrumfunctie van de binnenstad en (2) het toevoegen van een substantieel aantal woningen binnen bestaand stedelijk gebied. Het versterken van de centrumfunctie doen we door te investeren in het openbaar gebied, een compact aaneengesloten publiekshart en de transformatie van leegstaande (winkel)ruimtes naar andere functies waaronder wonen. Hiermee geeft het programma ook een nadere uitwerking van de eerder door de raad vastgestelde woonvisie en sluit het programma naadloos aan bij de doelstellingen van de Asser Ambitie Agenda.

  3. 3

    De gemeente Assen staat op een belangrijk kruispunt in de doorontwikkeling van het sociaal domein. De afgelopen jaren is duidelijk geworden dat de huidige manier van organiseren van hulp en ondersteuning niet langer toekomstbestendig is. We worden geconfronteerd met oplopende kosten, toenemende tekorten aan gekwalificeerd personeel, een groeiende en complexere ondersteuningsvraag en ontevredenheid van inwoners over bureaucratie en versnippering in het aanbod. Dit vraagt om een transformatie van het sociaal domein.
    In oktober 2024 heeft het college daarom zijn voorkeur uitgesproken voor het scenario ‘Organiseren vanuit de samenleving’. Daarbij is aangegeven dat een nadere uitwerking nodig is van de organisatorische, juridische en financiële effecten van deze koers.
    In januari 2025 bent u geïnformeerd over het Rapport ‘Onderzoek regelarme stad Assen: Ondersteuning organiseren vanuit de samenleving’ van BMC (zie bijlage 1).
    In bijgaand rapport ‘Regelarme Stad vertaald in Buurtkracht Assen’ (zie bijlage 2) worden de organisatorische, juridische en financiële effecten van het gekozen scenario uitgewerkt. Het bevat een richtgevend denkmodel, dat nodig is om de effecten goed te kunnen duiden en als basis te gebruiken voor het vervolgtraject.
    Dit raadsvoorstel vraagt om instemming met de voorgestelde denkrichting zoals uitgewerkt in het aanvullend rapport en het college mandaat te geven voor de volgende fase: de voorbereiding van een integrale aanbesteding, het aangaan van duurzame maatschappelijke partnerschappen en het reserveren van de benodigde middelen voor implementatie. Hiermee zetten we een belangrijke stap richting een sociale, zorgzame en toegankelijke stad waarin ondersteuning toekomstbestendig(er) werkt voor en met de inwoner.

  4. 4

    Het college heeft bepaald dat medio 2025 aan de hand van een evaluatie een voorstel wordt gedaan over voortzetting van het Asser Energieloket. Bijgaande notitie Evaluatie en voorstel voortzetting Asser Energieloket bevat de evaluatie van het Asser Energieloket en het voorstel voor voortzetting van het Asser Energieloket. In Assen hebben we de ondersteuning van inwoners bij verduurzaming van de eigen woning uitgewerkt in een Plan van aanpak altijd-goed maatregelen. Dit plan is in 2022 goedgekeurd door de Raad. Hierin hebben we aangegeven welke instrumenten we inzetten om inwoners te ondersteunen bij verduurzaming van de eigen woning. Omdat de instrumenten van het Plan van aanpak altijd-goed maatregelen inmiddels onder de koepel van het Asser Energieloket zijn geplaatst, bevat bijgaande notitie tegelijk een terugblik op wat we tot nu toe onder het Plan van aanpak altijd-goed maatregelen hebben gedaan. We laten in de notitie zien hoe dit heeft bijgedragen aan de doelstellingen van het Programma Energietransitie, het Plan van aanpak altijd-goed maatregelen en van het Asser Energieloket. Op basis van de evaluatie van het Asser Energieloket en de terugblik op de instrumenten van het Plan van aanpak altijd-goed maatregelen doen we een voorstel voor hoe we inwoners in de komende jaren kunnen ondersteunen door voortzetting van het Asser Energieloket in de periode 2026-2029: welke maatregelen willen we voortzetten, in welke vorm willen we dit doen en wat zijn de kosten hiervan.

  5. 5

    Op 18 juli 2024 heeft de raad een motie aangenomen voor het bestrijden van energiearmoede. Deze motie gaf het college de opdracht om een eenvoudige, doeltreffende aanpak te ontwikkelen voor het structureel en duurzaam bestrijden van energiearmoede in Assen, zonder ingewikkelde regelingen of bureaucratische aanvragen, en met lage drempels. En om medio 2025 een plan hiervoor voor te leggen aan de raad. Het Plan bestrijden energiearmoede is de uitwerking van deze motie. We leggen dit plan nu voor, tegelijkertijd met het voorstel voor de evaluatie en de voortzetting van het Asser Energieloket. Dit omdat de uitvoering en toepassing van de instrumenten die in dit plan voorgesteld worden, via het Asser Energieloket lopen. Het Plan bestrijden energiearmoede sluit aan bij de Asser aanpak armoede en schulden, die op hetzelfde moment aan het college en de raad wordt voorgelegd. De aanpak armoede en schulden beschrijft de maatregelen om inwoners die dat nodig hebben, financieel te ondersteunen.

  6. 6
    Sluiting